Wednesday, March 18, 2009

tag dari kak ahiasah

Assalamualaikumwarahmatullah..

Hari ni hati ni berkecamuk, remuk, macam kereta yang terbabas terlanggar lori.. Dengar lagu luqmanul hakim pemberian sahabat sy sambil jalan-jalan menjelajah blog-blog orang lain.. Tiba-tiba teringat ada 2 tag yang dah saya simpan. Jadi, pos kali ni nak jawab tag dari kak ahiasah , lagi satu dari nisah, huhu belum lagi..

1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?
Shafiqah Santun..
Kerana cita-cita untuk menjadi santun, cakap dgn penuh sopan santun, lemah lembut.. =P
Mule2 geli, nmpak cam tak thiqah je.. tapi lame2, biase je.. dan nama ni lah melekat apabila orang nk kenal sy.. shafiqah je, santun.. hahaha perasan.. pegi mana2, panggil ciksantun.. org call, 'assalamualikum ciksantun', adehhh.. tp, sy terima je dgn redha..


2) Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?
http://ciksantun.blogspot.com
Masa buat blog ni dulu kerana blog lama saya, shafiqahmawadah, ter'revert' disebabkan tak pandai hendak menukar layout. Mmg sy buat kecoh kt rakan usrah sbb sy nye blog takleh bukak time tu.. lalu buat blog baru ni, dan tktahulah cmna leh tercetusnya dalam fikiran masa tu nk buat ciksantun..
Buat blog ni, main hantam je, letak warne ape2, dan ingat nk sekejap je, untuk permulaan, tp warna dan design itulah yang kekal smpai sekarang, kerana tiada masa untuk menghabiskan waktu menghadap blog ni 24jam tukar2 warna dan design..


3) Apakah metod penulisan dalam blog anda?
dakwah.. dakwah.. cerita pasal program dalam persatuan, tazkirah, pelajaran.. tapi yang saya rasa layak untuk dikongsi la..


4) Aktif menulis penulisan ilmiah dalam blog tapi kurang aktif di khalayak luar (dakwah)?
Ya.. Alam maya yg agak aktif, blog sendiri, satuumat, rakanusrah.. dakwah luar mnjadi naqibah mekap je.. alam maya- blog satuumat, n moderator lughah rakan usrah, mencapap2 =P..
satuumat tu, ustaz alex minta untuk terjemahkan dari media jordan ke bahasa melayu tntang nasib umat islam di Jordan.. tugas yang sgt berat, tp insyaallah akan digalas semampu mungkin.. dan sy sgt menerima dgn hati dan jari terbuka.. trime kasih kepada ustaz alex kerana percaya kt sy..


5) Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebabnya?
Buat masa ni, belum lagi.. sebab dah semakin sayang ngn blog ni..
dan ada permintaan dari pengunjung, iaitu :
buat satu lg blog yang agak formal, khas cerite tntang agama2, (kalau blog formal, tkde tag2 ye!!) dan
juga satu lg blog yang dikongsi dgn mahasiswa pengkhususan arab di Jordan yg mnceritakan tntang bahasa arab, dan sastera2 arab yang dipelajari..
juga lg satu mematangkan blog ni..
p/s : tok guru nik aziz pun nk start jadi blogger tau.. semoga lebih banyak blog2 yang menuju kearah kebaikan..


6) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ini?
huhu blog kak ahiasah.. cun blog akk ni, warna ungu, sapa la yg ajar akk ni, hik3.. baru berapa bulan, blog tu dh ngetoopp.. banyak ilmu yg sy dapat kt blog tu.. Tapi kalau dia bercakap lebih terasa 'zouq' dakwah dia dari baca penulisan kt blog tu.. betul la apa yang dia tulis mnjawab soalan no 4 sama dengan soalan pada tag ini,
Tengah-tengah kot. yang pasti keaktifan di luar kadang-kadang lebih dari
keaktifan dalam blog ni. mungkin kekangan yang ada sebab rumah tak berintenet.
Lagipun saya ni lebih banyak bercakap dari menulis (orang kata la)

sangat betul!!


Mangsa seterusnya, kalo ada masa je tau..
ainul arina
nisah ishak (tk buat lg tag die, dah tag die balik)
atiqa nasir
atiqah mohani
ikb
kak hajar yahya

kawan2 serumah sume dh selamat ditag oleh kak ahiasah.. hihi

7 comments:

Ainul Arina Madhiah said...

salam

kak santun, tag ini serupa ngan tag fathy yang masih dlam sampul surat tak bukak lagi.. karang saya buat yer pas exam.. doakan tau org exam sbatu nih.. cuak a...

cik santun.. said...

hahaha.. bagus la.. bajet, leh combine.. haha.. ainul, ade ke hari sbatu?? tk prnh dgr.. zaman ape nye hari tu??

iNsAn KerDiL said...

insya Allah..akan IKB buat nanti..wokehhhh

alhanin said...

salam cik santun.. syukran jawab tag tu ye.. em blog puji blog akak cun ke atau nak puji orang yang tolong buatkan blog tu.. Anyway all the best to you sis a.k.a tok guru ku ^_^

cik santun.. said...

insan kerdil,
wokeh2.. buat ye..

cik santun.. said...

alhanin,
hehe kak ahiasah, puji blog tu yg cun laa... tak terfikir langsung nk puji org yg tlg buatkn blog tu, ngeh3.. =P

Noor Hanisah Bt Mohd Ishak said...

im done.

pheww~~