Tuesday, December 30, 2008

tazkirah pgrm solat hajat.

pengisian : solat dhuha, solat hajat, solat jenazah ghaaibah(nenek seorang mahasiswi yarmouk), tazkirah dan............ mkn(pengisian ar gk ni, isi perut =p )..

tazkirah oleh : ade akk tu..

Alhamdulillah, sehingga hari ini dapat kite bernafas di bumi Allah ini.. kite masih boleh bernafas bukan kerana matahari atau ade pokok yang bnyak dan sebagainya, ttpi kite bernafas kerana diberi keiziznan oleh Allah (muqaddimah tazkirah)

ok, semua org ade internet kn kt rumah.. kalo takde internet pn, msti ade tv.. salah satu ni msti ade untuk kite tau prkmbangan dunia.. ape yg berlaku terkini ialah serangan di gaza, dan ini adalah intifadha ke3.. (akk tu suh cari intifadha yg pertame dan kedua bile, dn sy dh jumpe.. -intifadha pertame pada november 1987, dan intifadha kedua pada oktober 2000..)

knape palestin diserang?? ini adalah kerana dosa2 kite, disamping mereka mmg dh habis tempoh gencatan senjata.. tp nape dosa2 kite, mereka lak yg kne.. disini lah nk menunjukkan ukhwah fillah kite.. sejauh mana sensitiviti kite terhadap saudare kite yg lain.. buat solat hajat ke?? masih tidur di dalam selimut ke?? mls nk amik tau ke?? sengaja tknk amik tau ke?? kite bersebelahan dgn palestin, tp ape yg kite mampu buat???

inilah yang nk ditunjukkan, antare sikap org islam yg diangkat, iaitu ukhwah fillah dan akhlak mulia.. ukhwah fillah yang mane dapat kite lihat perjuangan mujahid2 islam ketika perang yarmouk di yarmouk yang mane mereka ini sudah lemah dan memerlukan air, tetapi apabila diberi air, mereka lebih mndahulukan sahabat2 lain, dan akhirnya masing-masing syahid atas sebab ukhwah mereka sgt kuat.. bandingkan dengan kite, kalo kawan nk air, tgk air tinggal skit dh, kite yg minum dulu, pstu bru bg kawan suh habiskan.. mcm baik suh habiskan, tp, kite yg minum dulu..

lg satu contoh diceritakan oleh Jabir, dia telah terserempak dengan seorang lelaki di perjalanan.. apabila ditanya hendak kemana, lelaki itu menjawab hendak ke rumah sahabat nye..die pun bertanya, atas urusan apa nk ke rumah sahabat itu.. lelaki itu jawab takde ape usrusan, saje nk menziarah.. sesungguhnya Allah syg kamu, sepertimana kamu syg sahabat kamu itu..

dan konsep akhlak mulia, iaitu melakukan sifat mahmudah dan meninggalkaan sifat mazmumah.. amar maaruf nahi munkar la.. ini adalah dua perkara yang setiap orang islam kne lakukan.. jika tak boleh nk buat dua2, buat salah satu.. tak boleh nk nahi mungkar, berat sgt, tak mampu nk buat, sekurang2nye, kite amar maaruf la.. tak boleh buat semua, jgn tinggal semua.. mengajak kawan pergi pgrm, mengajak kawan solat sunat, mengajak kawan untuk bangun qiam, dan sebagainya.. maksudnye, bukan kite je yg masuk syurga, tp, mengajak kawan2 lain bersame2 kite masuk ke syurga..

bersame lah kite mendoakan saudare kite di palestin, lebih2 lg kite di bumi anbiya ini, moga-moga doa kite dimakbulkan...

~sahabat sekalian, moga hijrah kite yg diiringi dengan kematian para syuhada' di palestin dapat membuka mata kite untuk lebih bersemangat dlm perjuangan ini.. salam perjuangan, salam perpaduan.. bersama lah kite hidupkn biah solehah..

wAllhu a3lam..

Monday, December 29, 2008

knape...

ni semalam ade dak junior tu yg cakap...

nape boyfriend girlfriend cakap perlahan2 boleh dgr, ngn org lain kne cakap kuat2??
= sbb bf gf, hati die dekat, sbb tu leh dgr, cakap bisik2 pn leh dgr...

nape telinge kite terhijab dari dgr bunyi alarm untuk bangun qiam??
= sbb telinge banyak dgr perkara-perkara yang lagho..

nape mate kite takleh bukak untuk bgn qiam atau ngntuk ketike usrah atau ceramah atau majlis ilmu lain??
= sbb mate byk tgk bnde2 maksiat...

nape mulut kite payah nak berzikir, memuji Allah dan berselawat??
= sbb mulut asik bercakap tak hnti2 cmne nk berzikir.. mulut asik mengumpat, mengata, bergosip...

muhasabah2... muhasabah awal muharram.. berhijrah...

ni je, hihi...

oh palestin..


لا تَزَالُ طَائِفَةٌ مِنْ أُمَّتِي
عَلَى الْحَقِّ ظَاهِرِينَ
لِعَدُوِّهِمْ قَاهِرِينَ
لا يَضُرُّهُمْ مَنْ خَالَفَهُمْ
إِلَّا مَا أَصَابَهُمْ مِنْ لَأْوَاءَ حَتَّى يَأْتِيَهُمْ أَمْرُ اللَّهِ
وَهُمْ كَذَلِكَ
قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ
وَأَيْنَ هُمْ
قَالَ ‏ ‏بِبَيْتِ الْمَقْدِسِ ‏ ‏وَأَكْنَافِ ‏ ‏بَيْتِ الْمَقْدِسِ

Akan sentiasa ada sekumpulan dari umatku
yang terus menegakkan kebenaran
dan tegar menghadapi musuh.
Tidak memudaratkan perjuangan mereka walau dipinggirkan
dan dirintangi kesusahan kecuali ujian (Ilahi)
sehinggalah datang ketentuan Allah.
Mereka akan tetap sedemikian.

Sahabat bertanya “Di mana mereka itu?”
Baginda menjawab “Mereka berada di Baitul Maqdis dan di kawasan sekitarnya”



saudara-saudaraku, hanya doa yang dapat kami kirimkan.. janji Allah itu pasti.. setiap titis darahmu itu pasti akan dipersoalkn dan menjadi saksi pengorbanan dan perjuanganmu.. Allahu Akbar!! khaibar.... khaibar ya yahud!! (pekene demonstrasi kat jamiah td)..

"Ya Allah,
Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh2 kami..
Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan2 mereka...

Ya Allah,
Leburkanlah kumpulan2 mereka...
Pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka...
Goncangkan pendirian mereka...
Dan hantarkanlah anjing2 kamu kepada mereka...

Wahai tuhan yang gagah perkasa ...
Wahai tuhan yang penuh raksasa ...
Wahai tuhan yang bersifat murka ...

Ya allah... Ya allah... Ya allah...

Ya allah,
Wahai tuhan yang menurunkan kitab...
Wahai tuhan yang mengarakkan awan...
Wahai tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab...

Kalahkan mereka... Kalahkan mereka... Kalahkan mereka...
Dan menangkan kami ke atas mereka"..


Saturday, December 27, 2008

tazkirah liqa'..

perpengisian : solat maghrib, solat hajat, solat isya' dan tazkirah... mkn..

sile pejam mate sume... jgn tipu2.. ape yang sy sebut ni, kalo berkaitan dgn diri die, sila angkat tangan...

1) sape dlm minggu ni ade cntact family?? sile agkat tangan..
2) sape dlm minggu ni, lgsung tak bace quran?? sile agkat tgn..
3) sape dlm minggu ni, lgsung tak bace ma'thurat?? sile agkt tgn..
4) sape pg td, tak bace alkahfi?? sile agkt tgn...
5) sape dlm minggu ni, langsung tak buat solat dhuha?? sile agkt tgn..

ok, sume boleh bukak mate.. kate kakak tazkirah liqa' mahabbah mmy td..

tazkirah bermula......

tazkirah pada hari ini bertajuk 'wanita berharga'... sape kt sini nk jadi anak solehah??? (bising saye... saaye.... saye...) ok, sy nk cite pasal family dulu, sbb smlm rindu sgt kat mak.. jadi, akk tu pn bercerita.. "keluarga sy org miskin, abah keje kt kilang, dari 7pagi sampai 11malam.. kitorg jarang jmpe kt rumah.. jmpe kalo abah shif ptg je, balik kul 3... satu hari tgh duduk2 boraak2 ngn family, abah cakap, anak2 abah belajar rajin2, belajar sgguh2, jgn jadi macam abah, keje kt kilang je, tidur hanye dgn 3batang kayu..... " sambil mendengar bunyi sop2 org menahan tangisan, ade yg dh menangis, dn ade yg blom menangis.. ini la yg sgt kurindui, tazkirah berupa muhasabah, yang berjaya menumpaskan air mata dlm halaqah akhawat pd mlm ini...

ini lah hasrat kedua ibubapa kita, supaya kite belajar bersungguh2.. menjadi anak yang solehah.. isteri solehah.. "perempuan yang baik itu, untuk llki yang baik".. tapi knape ramai yg bercouple?? knape tk percaye ngn janji Allah?? ini ke yang mak ayah kite harapkan?? setiap perkara buruk yang kite lakukan, mak ayah kite yang menanggung dosa kite.. hari2 kite berdoa, supaya diampunkan dosa ibubapa kite, tp kite sentiasa mengheret mak ayah kite ke neraka dgn dosa yang kite lakukan...

jagalah perkataan kite, perbuatan kite, kerana setiap keburukan kite, org akan cakap "hei die ni, mak ayah tak ajar ke?? apa hal die buat cmtu, mak ayah tak hntr sekolah ke??" sedih tak hati mak ayah kite kalo dgr org ckp cmni kt kite?? die dh hntr kite kt sekolah agame, die dh bg didikan, die dh ajar... ade org cakap mak ayah tk ajar anak.. anak solehah kah kite, kalo menconteng arang kt muke mak ayah?? anak solehah kah kalo menjatuhkan air muke mak ayah kite?? anak solehah kah kite kalo memalukan mak ayah kite dgn perkara yang buruk?? jaga lah perbuatan, agar tak memburukkan nama mak ayah kite...

kite ni anak perempuan, ayah kite dh nk masuk syurga, tp disebabkn dosa2 kite, ditahan dari masuk syurga, sebelah kaki ke neraka.. sggup ke?? die yg dh besarkan kite, kite heret die ke neraka.. solehah ke?? nk mak ayah masuk syurga, kite sendiri kene ubah supaya menjadi ahli syurga..

couple..
kite ni adalah juara dari perlawanan sperma2 ke ovum... kite lah juare2, yang terpilih.. sebelum dijadikan, Allah dah tanye, "sanggup tak hidup kt dunia? sggup tak menerima taklifan?? sggup tak berjuang, berdakwah ke jalan Allah??".. kite dh berjanji dgn ikrar2 ni.. kite dh sahut taklifan ni, tp nape tak boleh kawal bab2 hati?? bukan islam melarang bercinta... Allah campakkan cinta itu untuk kite bukan lah untuk diletakkan lebih dari Nya.. tetapi cinta itu hndaklah disalurkan dgn perkara yang betol..

mmg kite rase kite dh jmpe jodoh kite, istikharah pn, asik muke org tu je kluar.. tp, sama ada kite nk atau tknk je untuk bercouple ni... jgn terpedaya ngn mainan syaitan.. konon kalo bercinte ngn si dia tu menguatkan lg ibadah, ukhwah fillah la sume.. bg mesej2 islamik2, call2 bg tazkirah, mlm2 mscall2 untuk qiam.. tu sume mainan syaitan.. bercouple tu msti teringat2, tk mesej satu hari, rase cm setahun.. tk dgr sore, rase tk smpurna hidup dan sbgainya.. boleh ke kite bercinte tnpe merosakkan hati?? tkde jeles2?? kalo ye, sile teruskan bercinte....

sesiape yang telah terjebak ngn percintaan ni, bukan lah mlm ni, terus call cakap "kite clash skrg jugak!!".. tp sikit demi sikit la.. dari bergayut 2jam, kurangkan... kurangkan sume... sampai lah dua2 belah pihak ni sedar ape sbnrnye yg nk dicapai... knape kne kurangkan sume ni dn sbgainye, baru lah kt situ ade timbul rase hebatnye "hidup tanpe couple"..

penutup je r, mks nk tulis lg.. pnjg lg...

same2 la kite jadi anak yg solehah.. yang boleh jaga mak ayah kite.. dapat suami, pastikan suami tu yang leh jage mak ayah cmne kite nk jage mak ayah kite.. igt, prmpn yang baik untuk lelaki yang baik... bermule dgn diri kite, individu muslim (fardi muslim), kawen ngn seorg yg muslim gk, akan membentuk bait muslim... dari bait musli, kite akan lhirkan anak2 dr zuriat yg baik2 dan membentuk mujtamak muslim.. dan dari mujtamak muslim lah akan membentuk satu daulah islamiyah...

trime kasih kepada akk yg bg tazkirah td.. membasahkan hati2 yg kering... hrni hr yg mggembirekn... pagi cari pasal adibah ahmad, tgahri g tafaqquh munakahat, dn rase cm dh matang pasal poligami2, ahaks... dan mlm liqa' mahabbah...

ini lah biah permaiku!!! hidup la dalam permai yang mempermaikan dan mendamaikan.. taman permai yang aman damai.. sayangggg permaiiii....

~lupe lak, prgrm td ade mkn2... mkn spaghetti goreng.. mkn smpai 3dulang.. fuyoo~

Friday, December 26, 2008

popular.. agama..

Kerana nak popular, agama dipersendakan....

blog ini : http://adibahahmad.blogspot.com/
fster ini : http://profiles.friendster.com/adibah4444

jom kite flag blog die, care2 :
g kt blog die, kat atas sekali tu, yg wrne biru tu ade flag blog ngn simbol bndera.. klik situ, akan keluar satu window, klik spam (bulat kcik yg kt tepi tulisan spam tu), pstu cntinue, pstu submit...
buat je byk2 kali...

adibah ini dipercayai disabotaj.. btol atau tidak, Wallahu A'lam.. penulisannya memang tak nmpak macam melayu.. dan berani ke org melayu menghina islam meletakkan gambar dan no telefon sekali dlm blog... sabotaj atau tidak, yang pastinya, pemilik blog dan fster itu wujud.. die skrg mggunakan akaun adibah44@gmail.com .... siapakah org ini???

pemilik blog adibah ahmad, sile dgr ni... nantikan lah azab Allah yang sangat dahsyat terhadap orang yang menghina islam dan Rasulullah.. jika anda org islam, bertaubatlah... pintu taubat tak pernah tertutup.. dan percayalah, umat islam memang berbeza pendapat tentang politik, tp bile agama dipermainkan, lihatlah betapa umat islam ini akan bergabung...

sile teruskan flag blog adibah ini.. ape lg yg kite leh buat.. jgn sibuk kate berjuang2, tp tk buat ape.. jgn berdiam diri bile nabi kite dihina dan dicaci sebegini..

-doaku mengiringimu wahai pemilik blog adibah-

p/s : sile buang sume gmbr2 kite kt weblog2 atau mane2.. takut2 gmbr kite lak yang akan disiarkan nnti, untuk populariti org yang tak berakal..

Thursday, December 25, 2008

Dato' M sy..


Bila bertalu rentak di kalbu
Hasrat yang tersirat semakin ku buru
Bila bergema laungan gempita
Harapan bernyala nadiku berganda

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa

Ungkapan ini bukan sekadar bermimpi
Segalanya pastikan terbukti nanti

Ulang :
Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa



Dato' Sheikh Muszaphar Shukor (Dato' SMS), angkasawan Malaysia, mmg mantap.. balik program ramah mesra bersama beliau hari tu, mmg jadi gile r, "comelnye die, mantapnye die, bagusnye die".. doktor, angkasawan, bg motivasi2, nk jd pilot lg... terfikir2 cmne die leh jadi smpai cmtu sekali.. sekali ade r sorg sahabat ni cakap, "kite cakap die mantap, perfect sume, kite fikir ke sape yang jadikan die cmtu, kite lupe ke pencipta die??"..

mmg btol, sbnrnye, yang patut kite agungkan ialah pencipta kite, yang telah menjadikan die hebat cmtu, mgharumkan name negara dgn membawa imej islam bersama.. menunjukkan bagaimana solat di angkasa lepas, puase, beraya dan bertakbir di angkasa lepas.. terima kasih kepada sahabtku yang telah mengingatkan diri ini. sememangnya sy ni sentiasa memerlukan teguran dan nasihat.. hidup dalam suasana tarbiyah (permai la tu), tapi diri tak tertarbiyah.. muhasabah2...isk3..


nak jugak g bulaaannn.. boleh ke?? fuh, dgr Dato' M sy cite, perghh meremang, mane tak nye, banyak latihan yang menguji mental dan fizikal yang kene dilalui.. tk mkn dan tk tido 3hari 3malam, boleh ke?? badan sehat, kuat.. terapung kt air 3hari.. kne pusing2 lg, kt tmpat tinggi dgn kelajuan yg ntah la tktau bape... fuh... gayat tu..

sy nk g bulan??? hehe nek roller coaster kt times square pn, balik dh demam.. tobat,tknk nek lg.. naik unta kt petra pn teragak2.. hmm kene tolak sume ketakutan ni.. bkn sbb nk g bulan, tp sbb mmg kite kene tolak ketakutan untuk capai impian.. hmmm...

~ciksantun yang berwawasan,ahaks.. kalo kite cakap kite boleh buat, kite boleh laa.... boleh!! bolehh!! boleehhhh!!!

Saturday, December 20, 2008

rhapsodi perjuangan..

video


Teman ketawa di mana-mana
Sahabat berduka sukar dicari
Entah ke mana menghilangkan diri
Pabila ujian melanda

chorus :
Erti harga sebuah perjuangan
Kepahitanku dalam menegakkan
Kebenaran keadilan perubahan
Akan ku tetap teruskan jua.... (teruskan teruskan.... teruskan teruskan....)

Kami tak rela dinoda
Lihat kezaliman melanda
Kuatkan azam di jiwa
Kebenaran dibela

Sematkanlah janji-janji
Kini yakinkanlah diri
Perjuangan suci murni
Kemenanganmu nanti

Apalah guna kau berdiam diri
Arus perubahan tak tertahan lagi
Usah dibiarkan kita dipermainkan
Kelak kan membawa seribu penyesalan...

hoo hoo owhhhh...

Debat piala presiden..

pKali pertama sy masuk debat ialah debat arab mase lwn amal islami kt sekolah hisamuddin dulu.. dulu2 r, hafal teks, =)... ape yg penting, keberanian, keyakinan, hafal teks, dn nada.. nada tu penting tu.. tkyh terer ckp sgt.. kite tggikn suare je, org sume tepuk tgn.. perghhh...

kini, Debat Piala Presiden Permai 2008..


Anda berani?? Anda berminat?? Anda terpikat??
Sila bagi nama segera. mksimum (5org = 3pendebat dn 2simpanan) kepada....

akhawat : Nasuha Zuraidi
ikhwah : Muhammad Sahel bin Nordin

sblum 25 disember 2008..

Pendebat akhawat terbaik Irbid..
pendebat terbaik, "shafiqah saharudin"??? hahaha... ni adalah kesilapan teknikal.. berlaku mase 1st year dulu.. sbnrnye, org yg sebenar2 nye pndebat terbaik ialah, shafiqah ahmad.. tktau cmne mase tu leh jadi cmtu, mase diumumkn pendebat terbaik mase hari keluarga permai kalo tk silap, name sy yg disebut.. jadi, ajk2 pelaksana debat tahun 2008, sile jgn mengajukn soalan lg ye, nape tk masuk debat..

debat arab..
kalo debat arab, insyaAllah.. hik3.. harapannn... tatabahasa melayu kurang la.. azam baru ni, tknk cakap ammi dh.. cakap fushah je.. bunyikn huruf belakang dgn betul dan tepat.. dan nk borak ngn doktor nahu kusayang, doktor hamid aqtosh dgn fushah yg gile mantap.. "kempen fushah smpai mantap".. yajib an tatakallam bil lughatil arbiyyati fushatun.. katakan tknk pada ammi dn inkisaar...hikhikhik..

sahabat2 debat mase sekolah..
kak intan dn rozana - mesir
hidayah- kuis
dorg ni sume mntap2.. ckp arab, perghhh cm angin.. laju....
begitu juga sahabat2 adabku disini, majoriti sume prnh masuk debat dn mntap2 belake.. majulah adab untuk negare.. ceria dak2 adab, ahaks =P

jgn lupe, dftrkn diri anda sebagai pendebat irbid..

Friday, December 19, 2008

hantu menari mase teater adha..

video

kesian hantu menari.. penat die...


Mantera Beradu...
Gerakkan Hati... Hati gerakkan...Pandanglah aku.. aku lah dia..

kulitku tebal.. ku bebal.. ingatku kebal..
hanya berbual makan angin kembung perut mual...
resah dan tidak senang.. hidup tak pernah lenang..
ku schizo paranoia takut pecah tembelang

pecah tembelang...
peta dah hilang...
bangau dah pulang...
suara sumbang..

lidahku kaku tak selicin kuku..
teman baikku buku.. bini ku pena..
tak pernah lena..
aku suka mengintai pantang ditenung..
berakhir pertelingkahan.. dalaman pasti belum..

ikut gerak hati.. pena melayang dilihat dua layang pandang
tak lah sekarang takat meradang
tanya.. abang gedang, apa barang?
badan macam badang
main macam belakang parang

kuhunuskan keris.. musuh ada pistol
tradisi kekalkan adaptasi harus betul
tujuh baris keramat.. tujuh garis penamat
baik berpada biar jahat asal selamat

ramai saudaraku yang baik telah dipijak

awan mendung yang berarak..
bawa tangis bawa resah..
rebah rindu yang terkumpul..
semua birat dan kalimah..
semua janji yang terikat..
lebur disisimu...

yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan..
dari pengalaman bercakap dan bersalaman..
konflik motivasi cuba medatasi..
positif dan benci jadi inspirasi pagi..
peduli itu interpretasi basi pekakkan sebelah..
halang biar keduanya.. muka cantik..
soalan bodoh yang ditanya jadi melodinya lebih hina dari zina..

lu bikin dosa ku bikin prosa..
testosterone testarosa cita.. cita sosa kl.. kl kosa nostra..
jalan berliku ku harung roller coaster..
gah sentosa tiada penyesalan..
luas pandangan jauh dah berjalan tak sempurna..
masih ada kejanggalan..
gagal merancang, merancang kegagalan

kucing bawa tidur.. rimau bawa igau.. masuk tempat orang.. bawa otak bukan pisau

naik bukit angkuh cakap ayah jangan risau..
turun bukit pucat dengar tiga miaww..
kucing bawa tidur rimau bawa igau..
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau..
tolak pintu gua tiga kerat tenaga..
kosong tak dijaga sampai datang tiga naga..
ingat nak berlaga tapi tak kan boleh menang..
menang dengan otak tak mesti dengan pedang

sebelum jadi naga ikan koi renang renang..
pura pura salah jawapan untuk naik berang..
panggil lima kawan atau biar pergi laju..
risaukan pekara remeh kita tak akan maju..
muka sama hijau hati siapa tahu..
merah dah menyala pasti mati siapa mahu..
gagap tiga kali bercakap benar saja..
bulan terang ramai yang keluar buat kerja..
panjat pokok buluh cari tukun air terjun..
aik sampai nampak dah terpegun turun..
tiga ular ikut lompat atau pautkalau lari mati jika jerut maut..

puisi hati mu... hati mu puisi.. palu hati ku.. palu hatiku

kulit tak bersalin walau saling ganti baju..
pandang sini pandang sini..
ku berbahasa baku..
kata kata nahu..
himpun jadi satu..
mantera beradu dengan irama dan lagu..

artis : m nasir ngn malique too phat
lagu : mantera beradu

lirik ni mik dari blog hilal asyraf...
http://langitillahi.blogspot.com/search/label/Lirik%20Nasyid


sedutan teater adha..

video

sedutan teater adha yg dh dikecik2 kn dn dipotong2 sebab lame sgt nk upload.. hik3...

prmpn :abang, boleh kn kite menunaikna haji tahun depan.Bold
ayah : ala awk ni, skit2 haji awk tu..sy bosan dgr.. banyak lg perkara yg sy nk fikirkan

prmpn : ala abg ni, sume kwn2 sy dh pegi haji tau.. mereka beli macam2.. kite kn de duit byk.. nape abg kedekut sgt..

ayah : ala awk tu pegi haji bkn ikhlas pn.. tak ikhlas Allah tak kira, sia2.. membazir duit aku ja..

prmpn : ala abg ni.. abg tu lg buat dosa banyak dgn duit yang bertimbun2 tu.. rasuah, kelab mlm,berjudi.. elok lg sy yg nk g haji ni..

ayah : kurang ajarrrr!!! (paaangggg)

prmpn : abgggggggg!!!!

Thursday, December 18, 2008

tag dr ikb

buat kali prtame lyn tag org.. hik3.. dpt dari ikb.,. mekasih ye.. br tau best gk buat ni.. sile2 lah tag lg, wuaaaaaa... cdeyhh.. dh tk aman dr tag2..

My Top 10 Most Favorite Foods:

1) asam pedas..
2) masak lemak cili api.. perghhhh dh kluar air liur..
3) syawarma kat dhoiah

4) kebab ngn hati ngn humus kt kafe tarbiyah.. murah, 35qursh je

5) tomyam yg pekat2 ngn pedas2 tu..

6) mr chips perisa paprika..

7) coklat m-joy, ngn white chocolat today..

8) kek2 y sedap.. termasuk halawiyat kt dhoiah..

9) mknn mase prgrm, bajet, tkyh masak kt umah.. hik3..

10) nasi maqlubah ke mansaf ke kt rumah org arab...



Top 10 Things I Love Doing:
1) tdo..
2) makan..

3) memekak..

4) bace buku.. ??? hik3.. ye la, fiqh ahwaal syakhsiah, usul fiqh, syiir hadith,
syiir abbasi, naqad qadim ngn nahu2 yg sgt beshhh...
5) tgk2 baju kt bundle..

6) jln2 syari3 jamiah..

7) kaco org..

8) mghabiskn duit..
9) berangannn...
10) masak..



5 Things I Love Doing When I'm EMO :
1) membebel, cite kt org..

2) diam jek..

3) tdo..

4) mandi air sejuuukk..

5) makan byk2..


Top 5 Types of Guys I Adore :(kene gak eh????......)
1) kaya
2) penyabar

3) penyayang

4) memahami

5) beriman... <------ yg pertama..



5 Things I Love Doing When I'm Happy :
1) senyum sorg2 ar gak.. cm org gile ek??

2) cite kt org smbil gelak2..

3) teringat balik smbil senyum2

4) masak.. hmm le jd sedap, hik3.. btol3..

5) bersyukur, btul3..



things I Wish To Happen :

jadi tuan puteri..


My Top 10 Most Addicted Song :
1) rhapsodi perjuangan (baru suke ni, lepas prgrm ry hj ritu)

2) segenggam tabah -inteam-

3) permata yang dicari -dehearty-

4) doa seorang kekasih, ahaks2..-inteam-

5) lagu2 jiwang..
6) aidun, -muhammad alhusayyan-

7) taubat seorang hamba

8) cukup bagiku Allah ngn lagu2 opick..

9) lagu yg org kate best..
10) yang sedap tinge mndgr.. hik3...



People I wish to Tag :
1) nur atiqah
2) kak damia
3) ainul arina
4) rasyidah arina
5) nur arina
6) kak maria
7) sape2 yg tkde,tp rase nk buat.. hik3..

(sape nk jawab, jawab sekiranya ade mase.. sekiranya tiada masa, sila abaikan)


Monday, December 15, 2008

chick chick chickyyyy...

ayam bermacam ayam.. ade ayam katik.. mak ayam.. bapak ayam... anak ayam.. anak sedare ayam.. ipar duai ayam..

CHICKEN RUN??
game apekah ini?? lumba lari ngn ayam kah??
kejar ayam kah?? lari-lari ayam kah??
kene kejar ngn ayam kah?? kite kejar ayam kah??


sape ahli bkasj(selangor) atau mpkj(kedah) atau mssj (melaka), yg rase nk join, leh bg name n ic, akhawat pada hanis najwa (ym : hn_sb90), junior adabku, yarmouk 1st yr, hik3 (sori kami, mencapapkn awk jp)..
dan syabab pada faiq nabil (ym : faiq_nabil90) , sebelum 17/12/08..
kne bg name tau, pnting ni, sbb nk buat sijil.. sape tk bg name, tk dpt sijil..ahaks3.. kalo de exam, leh dtg pas exam.. cpat bg name... cptt...


join r prgrm ni.. mgetahui care2 penyembelihan yg btol mgikut syariat islam.. sape yg tringin g ladang smbelih lembu,kambing ngn unta hari tu, tp tk dapat g, qodho' la hajat ngn sembelih ayam.. sape yg dh g ladang hari tu, jom ar sembelih ayam lak.. sembelih unta?? dh... sembelih lembu?? dh... sembelih kambing?? dh... jom la sembelih ayam pulakk!!!

leh nanti g kfc ke kenny rogers ke, tgk bangla tu potong ayam salah, kite btolkan.. ihik..

ape lg yg menarik?? join le jommmm!!!

Sunday, December 14, 2008

adab melayan tetamu..

vdeo adab melayan tetamu yg ditayangkan mase mjlis JOM KORBAN!!


video
(dilakonkn oleh 6org dak 1st year just, ngn sorang yrmouk thn last)

1) berebut2 la bukak pintu kalo dgr bunyi loceng..tye dulu.."miiiiiinn??", kng org len yg datang.. naye..
2) beli halawiyat banyak2 kat doiah
3) jgn gosip2..jgn ngumpat2..(ksian pkcik saadon)
4) ajak tetamu tdo rumah..

tetamu lak, elakkn dtg rumah org slpas subuh, tghari sblm zohor, dan tgh mlm..
bunyi loceng sekali je, kalo tk bukak gak, agak2 jarak mcm dh bis solat dua rakaat baru bunyi lg.. bg salam 3kali, kalo tk jwb, silekn balik..

hmm anjung seri bile yer?? hik3.. de lg ke anugerah mesra?? pening hakim nk cr anugerah rumah mesra kng.. sume berebut2 nk bkk pintu, kui3...

teater adha..

sedutan dari teater adha... dpt gak jawapan yg buatku ternanti2 dr trailer tu..

Kawan, korban tu bukan sembelih binatang sahaja. Sebenarnya yang ALLAH mahu adalah untuk kita manifestasikan ruh pengorbanan itu di dalam kehidupan. Kita mengorbankan nyawa binatang yang kita beli dengan duit kita sendiri, Sebab itu kalau kita lihat, Raya Korban juga dinamakan raya haji. Ibadah haji itu pun memerlukan pengorbanan yang banyak, duit, masa, kesabaran dan sebagainya. Jadi, dari dua ibadah ini, ALLAH hendak manusia itu berfikir, dan cuba menterjemahkan pengorbanan itu di dalam kehidupan mereka.

ALLAH memberikan manusia pelbagai perkara. Tetapi, manusia di dalam kehidupannya, hendak berkorban sedikit pun tak boleh. Manusia tidak faham erti pengorbanan yang sebenar. Sebenarnya, ALLAH tidak ambil percuma pengorbanan kita. ALLAH bayar balik dengan syurga yang lagi mahal.

Kawan, hidup kita dilimpahi pelbagai nikmat. Nikmat-nikmat ini, selain merupakan kasih sayang ALLAH, ia juga merupakan ujian daripada ALLAH. Ia ibarat garam dalam makanan. Diambil berlebihan masin, diambil kurang tawar. Sebab itulah, kita perlu berkorban. Bukan sahaja harta, tetapi juga kesenangan hidup kita, waktu kita. Kau tahu, ada sahabat-sahabat kita di luar sana, yang berkorban nyawa mereka untuk ISLAM. Walaupun mereka tahu mereka tidak akan menang, tetapi mereka yakin dengan janji pembayaran ALLAH kepada pengorbanan mereka. Kita di sini mungkin hannya perlu mengorbankan sedikit kesenangan kita, berkorban sedkit duit kita untuk bersedekah, berkorban sedikit kelenangan kita untuk bersungguh belajar, berkorban sedikit ego kita untuk merendah diri, berkorban sedikit waktu kita untuk berkerja kepada ALLAH. Orang-orang awal sebelum kita juga berkorban, dan ALLAH bayar pengorbanan mereka di dunia dan di akhirat.



mik dari blog afiq fawwaz.. mantop gilor korangnyer teater............1000 bintang...

kak zay kawen..

mlm raya ketiga, alhamdulillah satu pasangn lagi selamat diijabkabulkan di bayt yara, irbid, jordan.. ni adlh pasangan yang keempat dalam permai.. selepas kak asma ngn snior aiman, snior syamil, amir ngn nida.. kini, kak zay dan senior amir razak nasyid.. dua org yg mntap gile.. semoga ngn pernikahan ni, akn myemarakkan lg dkwh ikhtilat sifar dlm permai dn dlm khidupan.. ikhtilat sifar.. permai kne wt pgrm jom kawen permai!! (mnjejak akk2 kawen).. hoho..










berdebar-debar..



akhirnyeee...



alhamdulillah..


sape pule selepas ini??? adakah........................ (jwb sndiri, hik3)
best kawen kt cni sbb ape?? sbb kwn2 yg uruskn, kite ckp nk cmne, bersanding ke, tknk bersanding ke, pntun2 ke, sukati kite le.. kalo kt msia kne ikut ckp fmily.. huhu.. permaiku!! fmilyku!! cukup la, permai di hati.. permaisuriku??? hik3... kawen?? blurppppp.... bile nk yarmouk bergabung ngn just ni?? ustazah ngn doktor?? atau doktor ngn ustaz?? hmmmm...

Saturday, December 13, 2008

hari potong binatang korban..

9 & 10 disember..

suatu pengalaman yang sgt berharga dan takkan dapat dilupakan hari raya haji tahun 3 ini, kerana akhawat yang memotong kambing dan lembu, serta organ2 dalamannye dan organ dalaman unta..
mule2 tahu kene potong lembu je.. pagi tu timbalan pgarah call, kate kene potong kambing.. fuhh dah terbayang kt kpale cmne sume org pening2 nk potong 4 ekor kambing yg kene dipotong kt rumah ni.. sebenarnye, tkde r sebusuk yg disangke.. tapi best, dan rindu sangat saat itu..

dan ape yg sy dpt, yg pertama ukhwah sudah tentu, smgt krjasama.. leh nmpk sape yg blh bg komitmen, dn rase diri die ade tggungjwb trhdp pgrm ni.. wlupn tokleh bau kmbing, tp tlg myediakn mknn untuk shbt2 lain yg berjuang hidung memotong kambing.. sup, puding, bihun.. dn mcm2 lg.. yg kedua, sbgi "pdn muke" bg syabab.. sbb sblm ni syabab je yg potong daging byk2 untuk agihkn pd ahli dn masak untuk prgrm.. dn akhawat hanye duduk di rumah menanti daging dtg ke rumah.. dpt je kt rumah, tgk daging, "haa skit ni je untuk rmh aku 4 org??", "haa lemak je aku dpt byk ni", dn mcm2 lg.. kali ni, sume akhawt kne turun same2 potong, br tau cmne derite nye syabab potong pd thn2 lpas.. byk skit, atau lemak je sume, tu kje akhawat.. dn rasenye byk skit tu tkde mslh.. sekilo sorg, tmbh lg ngn organ dlmn, ngn tulang.. cukup 3bln tkyh beli ayam..
yg ketiga ialah, dpt knl sume jnis orgn kt tiga2 binatang tu..bau binatang tu je pn dh tau, ni lembu, ni kambing.. org yg dtg shif2 tnye2, dgn bggenye jwb, sbb dh tau, dn yakin.. dn terakhir sekali, puuuuaaaassssss gile..


ni mule2 igtkn hati unta... sekali dtg la sorg kkk medik ni.. die kate, "hey bukaaaan, ni buah pinggang".. ktorg pn, "owwwwhhh", hehe.. br tau... comel, kn?? bntuk love, teruja sgt...



yg ni jntung lembu ngn hati lembu... best main pukul2 ni, bunyi nye sedap.. "plepup" cmtu, hik3...


yg ni paru laaa... goreng pn sodap...


time kasih pd tuan rumah yg kasi pnjm rumah.. plaza home 3, plaza home 4, plaza home 6, dn bayt insyirah(hihihi).. bkn senang nk mnjwb taqdiman ketua helwi untuk gune rumah untuk jadi pusat pemotongn daging.. dgn bau lg.. time kasih pd ahli bayt ku, hik3.. wlupn de yg tokleh bau kmbing, smpi muntah2, pucat2 muke.. duk dlm bilik pn bau lg.. mmg kuat bau kmbing, fuuuhhhh... tp sepakat sume kasi pnjm rmh pn dh kire cukup r.. hmm krpet dpn tu kite kene buang kot, ihik... kite mntk tikram kt presiden byk2 ek.. ngeeeeeeeeeee...




ruang msyuarat dn ruang bergmbr yg cntik, jd tmpt potong kmbing.. haha.. tkpe r ye, berkorban rumah baru kite untuk korban kmbing, lmbu ngn unta, hik3...

cayang r korg..

Sunday, December 7, 2008

poster "ADHA"..


Demi menJEJAK ROH PENGORBANAN,
PERMAI mempersembahkan
"ADHA"

sesuatu kisah realiti kehidupan, dan diadaptasi dalam bentuk Teater..
nantikan kemunculannya.. ahaks=)

11 Disember 2008
Dewan Al-Kindi, Uni Yarmouk



Saturday, December 6, 2008

Trailer "ADHA" jom korban!!

video


kawan... korban tu bukan sembelih binatang je, sebenarnyaaaaaa............
nantikan... zaaaaasss!!

link : http://www.youtube.com/watch?v=7uQ-ZHeUFGw

Jom Korban! Menjejak Roh Pengorbanan.

JOM KORBAN PERMAI anjuran bersama MPKJ,BKASJ,BKPJJ,BKAPJ dan MSSJ
&
Majlis Walimah Pengantin Baru


9 & 10 disember 2008 :
melapah, memotong dan mengagihkan daging korban (seekor unta, 6ekor lembu dan 11ekor kambing)

presiden kate : berhari2 mngasah parang.....bahu membahu ye kawan2 time melapah nnt....ayuh!!!PERMAI DIHATI..BERAMAI2 MEMPERMAIKAN DIRI...YOK..

ketua program kate : diingatkan start dari hari ini mari kita mengasah parang..xda parang guna pisau..xda pisau g balad beli..jangan esok datang berlenggang tanya ada pisau lebih x??kat kampung aku time korban semua datang bwk senjata sendiri..kalau bapak aku bwk selalu 10 parang.pisau xmain.tumpul 1 ada 1 lagi.kwn xde boleh bagi..selamat.

syabab : sebelah abu ain
akhawat : 3plaza home (sebelah simsimah),
dan insyirah (rumah shaye!! berhadapan kedai nazek, bersebelahan bgnunan mq),

p/s : sila bawa bersama pisau yg tajam dan baju2 yg dh tknk pakai untuk jd kain buruk..kalo ade, kalo tkde, tkyh..


11 disember 2008 :

masa : 4.45 ptg
tempat : dewan al-kindi uni yarmouk
dn dewan al-farabi


*nantikan pementasan teater : "ADHA" jom korban!! menjejak roh pengorbanan.

p/s : 1) sila bawa mangkuk dan sudu bersama.. 2) solat d msjd jamiah dan terus ke dewan al-kindi dn akhawat boleh dtg awal dgn berwudhu' dan solat d tempat solat kuliah adab =)

jemputan perkahwinan..

kad jmputan..

Di taman larangan mekarnya bunga ...Kembang penuh beribu rahsia ...Ingin ku tahu di sebalik cerita ....Ada sejuta rahmat daripadaNya ...Daku terima dengan seadanya ...Kerna takdir penentu segala ...Dia menetapkan kita kan bersama ...Ikatan ukhuwah hanyalah keranaNya

Wahai bidadari kekasih sejati ...Teguhkan iman perkuatkan azam ...Menanti hari yang penuh memori ...Menjadi ingatan sepanjang zaman ...Kita telah berjanji bersumpah setia ...Membina mahligai kita bersama ...Menyemai kasih antara kita ...Moga diredhai tuhan yang esa

Kita kan tetap terus bersama ...Biar pancaroba datang melanda ...Kerna Dia sentiasa bersama kita ...Mengurniakan cahaya kebahagiaanNya (Moga kasih kita diredhaiNya)

tarikh : 11disember 2008/ 15zulhijjah 1429 h
tempat : dewan al-farabi, uni. yarmouk
g majlis kt dewan al-kindi dulu =)

Friday, December 5, 2008

jom korban..

mbuuuuu.....

Kenapa kite kene sambut dan buat majlis raya aidil adha??

1) untuk bersama-sama menghayati pengorbanan Nabi Ibrahim, Siti Sarah dan Nabi Ismail dimana ketiga2 ini adalah contoh tokoh yang sangat besar pengorbanan mereka..
  • Nabi Ibrahim yang dikurniakan anak ketikamana usia baginda sudah lanjut, ttpi diperintahkan oleh Allah supaya menyembelih anaknya itu.
  • Siti Sarah juga yang sangat setia dan sayang akan suaminya, terpaksa ditinggalkan bersama anaknya di padang pasir yang gersang.
  • dan Nabi Ismail yang mana sangat merindui ayahnya kerana lama tidak berjumpa.. dh jmpe, diperintahkan dirinya disembelih oleh ayahnya dan akur dengan perintah Allah.
2) kerana mengingati hari-hari kebesaran dalam islam.

Rasulullah telah datang ke madinah yang mana penduduknya memiliki dua hari yang mereka bergembira dengan keduanya. Maka Nabi bertanya : Apakah dua hari ini? Mereka menjawab, kami telah bergembira dengan keduanya di masa jahiliyyah. Maka Rasululah bersabda : Sesungguhnya Allah telah mengantikan untuk kamu dua hari yang lebih baik dari keduanya iaitu Hari Raya Korban dan Hari Raya Fitri…[HR Abu Daud]

dan sesungguhnya raya aidiladha itu lebih besar dari raya aidilfitri.

3) bersedia untuk diprogramkan.
Kita bertemu atas nama islam.. datang program raya dengan ikhlas untuk menaikkan name islam.. jadinye, bkn kite yg menjadikaan raya itu tinggi, tetapi islam.. dan bagaimana raya itu ditinggikan?? dengan memeriahkan MAJLIS JOM KORBAN!!!(menjejak roh pengorbanan)..

Marilah bersama-sama berganding bahu bersusah bersama memotong daging lembu, kambing dan unta.. korbankanlah sdikit mase dn tdo untuk bersame2 merasai kemanisan berkorban..

Akhawat - 3plaza home, insyirah(rumahku!! syurgaku!!) dan ibtisam.. selepas asar, 9/11/08..


mik gmbo kaabah kt kuliah syariah..

Cite Nabi Ibrahim..

Cite Nabi Ibrahim.. bersama ciksantun.. yaRabb.. ceh cm mari bercerita ustz zamri lak.. tv9, dekat dihati..

Nabi Ibrahim..
- Membina kaabah bersama anaknya Nabi Ismail.. walaupn terdapat khilaf ulama disini yang mengatakan kaabah sudah dibina sejak sblm zaman Nabi Ibrahim, dan ade yg berpendapat kaabah dibina oleh malaikat memandangkan ade baitul makmur di langit.,
- Nabi yang kedua banyak disebut di dalam al-Quran selepas Nabi Musa.
- Kisah Nabi Ibrahim direkod dalam al-Quran semenjak bermulanya baginda diutus menjadi rasul.
- Nabi kedua yang merupakan uswatun hasanah selepas Rasulullah
- Dikenali sebagai abu al-anbiya'


Kehidupan..
Sejak diutuskan menjadi rasul, Nabi Ibrahim berdakwah kepada bapanya supaya menyembah Allah.. Seperti yang termaktub didalam al-Quran, ayahnya iaitu Azza (khilaf ulama ade berpendapat Azza adalah name berhala) adalah pembuat berhala.. dan Nabi Ibrahim hidup di zaman mmg semua orang menyembah alam iaitu bulan, bintang dan matahari sebagai tuhan.. Suatu mlm, nabi Ibrahim melihat bintang, dan berkata "bintang ini bercahaya, mungkin ini adalah tuhanku", ttpi bintang itu hilang.. kemudian melihat pula bulan dan berkata "bulan ini cantik, menerangi, mungkin ini adalah tuhanku", ttpi apabila siang bulan itu hilang.. dan kemudiannya baginda melihat pula matahari dan berkata "matahari ni besaaar dan menerangi alam, mungkin ini tuhan kita", ttpi apabila menjelang malam, matahari itu tenggelam..
Kejadian itu Nabi Ibrahim menyaksikan bersama-sama umatnya, dan berkata sume yang disembah itu hilang, layakkah kita nak sembah tuhan yang tak kekal.. Nabi tercari2 siapakah tuhan die yg menjadikan langit dan bumi.. matlamat sebnar bukan mencari tuhan ttpi untuk dijadikn hujah dalam berdakwah.. Cerita ini ada digambarkan dalam surah (Al-An'am ayat 74-87)..

Kemudian dikisahkan dalam Surah Maryam 41-50.. Nabi Ibrahim mendapat pengiktirafan siddiqan Nabiyya.. siddiqan disini ade dua pentakrifan iaitu yang sentiasa membenarkan dan tidak pernah menipu..
tetapi Nabi Ibrahim pernah menipu secara zahir dalam 3 keadaan :

1) menipu raja mesir..
Nabi Ibrahim ke mesir dengan isterinya Siti Sarah selepas diahalau dari negeri. Raja Mesir ketika itu tidak boleh melihat wanita cantik, dia akan nak jadikan isteri. Jadi Nabi Ibrahim telah menyuruh isterinya supaya menipu apabila ditanya, akan dikatakan Nabi Ibrahim itu adalah abangya. Tetapi keinginan raja itu terbantut kerana mengalami mimpi dan telah insaf, lalu memberikan Siti Hajar kepada Siti Sarah sebagai hadiah...

2) helah tak g pesta
kawan2 nabi Ibrahim mengajak untuk ke peta, die menipu dengan kate die sakit.. dan nabi Ibrahim mengambil peluang ini untuk memecahkan berhala yg kecil2, dan meninggalkan berhala yang besar..

3) helah ketika menjwab tentang berhala..
nabi Ibrahim apabila didakwa bahawa dia yang memecahkan berhala, menjawab bahawa bahale yang besar itu yg terdapat pada tangannye kapak itu yang telah memecahkn berhala2 yg kecil..
hujah : kenapa engkau menyembah berhala yang takleh dengar, tak boleh melihat dan tak boleh membantu sedikit pn.

Nabi Ibrahim terus terusan berdakwah kepada bapanya dan sentiasa berdoa agar diberikan hidayah dan dibukakn hati untuk mengikut nabi Ibrahim dan meminta pengampunan untuk bapanya.
Kemudian Nabi Ibrahim bersama anak dan cucunya (Nabi Ishak dan Nabi Yaaqub) berhijrah ke Syam, bumi yang diberkati..

Thursday, December 4, 2008

jeriiiitttttt....

Ini kisah benar berlaku jam 1.15 ptg, bertempat di hadapan bangunan al-Aqsa bersebelahan sakan 1st year tahun lepas... Sy dan seorang kakak ni berjalan pulang ke rumah selepas habisnya kelas terakhir kami syiir hadith... Dengan keadaan yang terhuyung hayang dan comot kerana demam dan pening, sy berjalan dengan penuh tidak bersemangat.. Tiba-tiba..... "woooooooiiiiiiii..." huu terperanjat.. sy pn menoleh la ke akk yg sorg ni melihat ape yang tlh terjadi... "haqiiiiiiiiiiirrrrrrrrrrrrrrrrr.... faqiiiiiiiiiiiirrrrrrrrrrrr.... khinziiiiiiiiiirrrrrr".. rupenye, beg nye ditarik dgn kuat, tapi sempat diselamatkan sblm diragut... sy pun terpana tidak tahu nk berbuat ape, dgn keadaan kepala yang ngueng2 tu...selangkah, akk tu pandang blkg, dan jerit lagi "haqiiiiiiiirrrrrr".... selangkah lg, pndg blkg lg, dan jerit lg "haqiiiiiiirrrrrrrrrr"... selangkah lagi, pndg blkg lagi dan jerit dgn sekuat hatinya "khinziiiiiiirrrrrr"... sy yg rase puas mndgr akk tu jerit2.. huh, legaaaa!!! rasenye sepanjang jln tu leh dgr sore die, tp tkde sape pn de kt tmpt tu.. org arab len yg nmpk pn, tk buat ape, buat bodoh je.. bengang btol... huuu nasib baik lah jln ngn kakak tu.. dibuatnye jln sorg, ngn kepale pening dan takde sore ni, kene cmtu, uishhh na3uzubillah.... jgn sbut, jgn sebut....

kepada adeq2, akk2, rakan2, jangan jln sorg2 ye.. tgahari cmtu, dan dkat tmpt yang terbuke cmtu pn, kene, pe lagi yg kwsn2 yg sememangnya MERBAHAYA!!!! sape yg bace, dn takut, bagus... itulah tujuannye.. takut lahhhhh!!!! hik3.. sentiasa kunci pintu... nk keluar g kedai nazek depan ni pn, kunci pintu yer, kawan2.... jgn jln sorg2.. jgn berani sgt.. jage diri baik2... jgn ckp besar.. same2 lah kite menjaga diri... tolak dan jauhkn dari bnde2 yg leh memudaratkan... jage diri baik2.. n jage ksihatan.. dan cepat2 lah bertindak mngeluarkn bakat terpndam dgn mnjerit itu, huhu....


jom kite haiiiiyaaaakkk arab2 yang tak berguna tu... gebabooommmm!!!

p/s : mntak maaf ye ainul lmbt report... nk magrib baru report..uhuk3.. balik terus tdo..

sile masuk dlm list - perkarangn rumah insyirah, jgn jln sorg.. ape lg mlm..


lagu buat wanita solehah

Tangisan sanubari telah terhenti

Kala suram suria memancar sinarnye

Pertemuan seindah bayangan firdausi

Menjadi zikir kasih yang suci

Lukisan dua jiwa menjadi satu

Terkenang detik bertemunya kau dan aku

Santun berhikmah mengingatkan diri

Hidup dan mati hanya untuk Ilahi

(chorus)

Menggenggam janji cinta ini

Bertemu kasih tanpa jasad

Bicara tanpa suara

Hanya tulisan bahasa indah

Mengeratkan antara kita

Hinggalah ke akhirnya

Kau kusanjung kerna pengorbanan

Bagai puteri di kayangan

Tika kulesu hadapi hidup

Kau hembuskan nafas semangat

Penawar hati…

Hadapi hidup kau hembuskan nafas semangat…





“Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan.”


“Dunia itu adalah kenikmatan dan sebaik-baik kenikmatan dunia ialah wanita yang solehah.”


“Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya,kerana itulah hatinya,tempat dimana cinta itu ada.”



Tuesday, December 2, 2008

Taubat Seorang Hamba..

lirik nasyid pilihan hatiku.
Taubat Seorang Hamba..
Irsyadee feat. Hafiz (ex-UNIC)

Hati hiba mengenangkan
Dosa-dosa yang ku lakukan
Oh Tuhan Maha Kuasa
Terima taubat hamba berdosa

Chorus:
Ku akui kelemahan diri
Ku insafi kekurangan ini
Ku kesali kejahilan ini
Terimalah, terimalah, terimalah
Taubatku ini

Telah aku merasakan
Derita jiwa dan perasaan
Kerana hilang dari jalan
Menuju redha-Mu ya Tuhan
Aaa… Ya Allah
Aaa… Ya Allah

Di hamparan ini ku menerima
Moga taubatku diterima

muhasabah... muhasabah...

permata yg dicari.

lirik pilihan hatiku..

tajuk : permata yang dicari
munsyeed : d hearty

Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu

huuuiiiiii.... besh gilerrr lagu ni...

Monday, December 1, 2008

zulhijjah

Kelebihan beramal pada 10 hari dalam bulan Zulhijjah

Beberapa hadith Nabi SAW tentang kelebihan melakukan amal saleh pada 10 hari yang awal daripada bulan Zulhijjah.

1) Sabda Nabi SAW “Tiadalah hari yang lebih baik dilakukan amal saleh di sisi Allah Taala daripada hari-hari ini (10 hari bulan Zulhijjah)”Para Sahabat bertanya “ Wahai Rasulallah , walaupun jihad di jalan Allah? Jawab Nabi SAW “ Walaupun jihad di jalan Allah, melainkan seorang yang keluar (untuk berjihad) dengan harta benda dan jiwa raganya dan kemudiannya ia tidak kembali dengan sesuatu pun (ia mati syahid)” Riwayat jemaah melainkan Imam Muslim dan an Nasa’i

2) Riwayat Tabrani, Ahmad daripada Ibn Umar bahawa Nabi SAW bersabda “ Tiadalah hari-hari yang lebih besar dan lebih disukai Allah dilakukan amal saleh padanya daripada hari-hari 10 Zulhijjah, maka perbanyakkanlah tahlil, takbir dan tahmid”.

3) Riwayat Abu Hurairah bahawa Nabi SAW bersabda “ Tiada hari yang lebih disukai Allah taala dilakukan ibadah padanya daripada 10 hari dalam bulan Zulhijjah, puasa setiap hari daripadanya sama seperti puasa setahun, melakukan qiamullail pada setiap daripada malamnya sama dengan melakukan qiamullaih pada malam al Qadr (lailatul qadr) Riwayat Tarmizi, Ibn Majah dan Baihaqi.

4) Imam al Auza’ie berkata “ Telah sampai kepadaku bahawa melakukan amalan pada salah satu hari daripada 10 Zulhijjah sama seperti berperang di jalan Allah, berpuasa disiangnya dan berjaga pada malam harinya melainkan seseorang yang berjihad kemudian ia dikurniakan dengan kelebihan syahid.

5) Ibn Umar dan Abu Hurairah keluar ke pasar pada hari-hari 10 Zulhijjah dalam keadaan bertakbir , lalu orang ramai bertakbir bersama-sama mereka. Riwayat Bukhari.

6) Sahabat Nabi Sai’d bin Jubair , apabila masuk sahaja bulan Zulhijjah dia bersungguh-sungguh melakukan amalan, sehingga tidak dapat dikira.

7) Menurut Ibn Abbas ayat Allah “ Dan sebutlah nama Allah pada hari-hari tertentu” ialah 10 hari dalam bulan Zulhijjah