Thursday, January 8, 2009

tikam

malam tadi, dua org syabab melayu yang baru balik masjid diserang oleh dua orang arab.. mulenye arab tu meminta duit dan handphone.. dah dua org syabab melayu ni, baru balik masjid, orang pergi masjid mane lah nk bawak handphone ngn duit.. dan katenye, dua org syabab melayu ni melawan dan memberontak sebelum dua orang arab ni kerjakan dorg.. biase ar, lelaki mane leh diam kalo diugut camtu.. faham jek.. katenye gak, nasib baik yang lagi sorang syabab melayu ni, sempat lari, pergi panggil kawan-kawan.. sampai-sampai je budak-budak melayu kt tempat tu, mangsa dh terkulai dan dikejarkan ke hospital dan menjalani pembedahan akibat ditikam.. (ni riwayat tak bape btol ni, tp, bole ar, mcm sedap je citenye =) )

termasuk kes mlm td ni, dh 3kali dgr kes berat dan besar tahun ni tentang keselamatan fmily permaiku.. yang dengar la.. yang tak sampai ke pengetahuan dan dirahsiakan, tak tahulah... adakah semakin ramai ahli permai, semakin banyak kes, dan bilangan orang yang dihantar ke hospital??

selalu dibangkitkan akhawat jalan sorang takde muraqib, akhawat balik malam2, akhawat bising tengah jalan tarik perhatian, akhawat pakai baju tarik perhatian.. nak tutup akhawat selalu kene kacau, timbul la kawen tengah belajar lak.. sekarang, dh nmpak dah, syabab dua org pun boleh kene, ape lagi yang akhawat.. (peringatan pade diri sendiri yang sangat-sangat suke jln sorg gak)

bersama-sama lah jaga diri, jangan jalan sorang2 lagi, jaga tingkah laku.. kalo kene kat akhawat, melibatkan maruah.. sama-same hindar diri dari terbukanya walau satu jalan ke arah ini.. "sesiapa yang menjaga agama Allah, Allah akan jage die, sesungguhnya Allah itu sebaik-baik penjaga".. kalo kite membantu kawan kite, menolong die dlm ape jua, smpai hati ke die nk biarkan kite dalam kesusahan?? Apetah lagi Allah, yang sememangnya memiliki sifat Ar-Rahman Ar-Rahim.. kite jage kemuliaan islam, Allah akan jage kite, takkan biarkn kite..

nak keluar rumah, bace lah ayat kursi.. amalkan tiap pagi dan petang bace ma'thurat.. amalkan doa ma'thurat selepas selesai solat fardhu.. bersamalah doakan kesejahteraan diri,keluarga, sahabat dan orang sekeliling.. bersama mantapkan ukhwah kite.. tak kenal pun mangsa tu, tapi boleh terfikir2 dan tak boleh tido malam asik terfikir ape perasaan mak ayah die bile dapat tau.. terfikir2 keadaan die... apekah namenye itu kalau bukan ukhwah??? permaiku... familyku..

kepada ainul, keselamtan akhawat irbid, bukan kerisauan bhgian keselamatan sahaja, tapi kerisauan semua ahli.. bersama lah kite menjaga keselamatan.. ujian-ujian ilahi itu mengeratkan lagi hubungan kite, dan membuatkan perasaan sayang kite membuak-buak bile kite bincang pasal perkara tu.. kite akan kate "pedang ciksantun dah lame tak makan org"..."arab ni dh la beso, mane aci serang pakai pisau".. "main tikam2 lak arab, main2, kecik2 suke ar main tikam".. "pantang nenek moyang aku tikam2 ni", dan banyak lagi.... ni la yg menunjukkan kite dh syg pada permai sebenarnye, hihihi...

dan bende ni juge, Allah nk bagi pengajaran pada kite supaya lebih berhati-hati.. dan ini satu contoh yang kecil je Allah bg kat kite nk bandingkn ngn kalo kite pergi Palestin.. Kalau di Palestin, bukan sahaja ditikam malah dibom.. lafazkan nk pergi Palestin, nk mati kt sane,leh mati syahid n blaaa blaaa, tp org yang dekat disini ditikam, takde sensitiviti langsung... camane nk pergi Palestin??


bukak ni, cite pasal ni gak...
Ainul - Seru kak KK yang risau
Naqeb - Malam yang menginsafkan
Dolah - Tragedi Berdarah di Jordan

3 comments:

Anonymous said...

jage diri yer..

Izat Tarmizi said...

Salam

nak kaur nanti,bawaklar satu platoon,x pun satu batalion akhawat..awak tu bukan azumi,hehe,jaga diri,take care..

cik santun.. said...

time kasih ye pkcik izat..
kearah nk terer pegang pedang r ni.. nk lwn azumi.. nnti sy lg hebat dr azumi tau...