Tuesday, March 31, 2009

usia meningkat tua.

Bismillah,
Assalamualaikumwarahmatullah..


gambar yang dicuri dari blog nik
Hadith Rasulullah :
"Aku berpuasa pada hari Isnin kerana hari kelahiranku"
Disini rasulullah mengajar kita, berpuasa itu adalah sebagai tanda bersyukur. Bersyukur masih bernafas, dan sebagai ibadah kita kepada Allah di hari kelahiran. Semakin meningkat usia, semakin kene bersyukur, dan semakin kena banyakkn ibadah dalam memantapkan iman..
Jadi disini, ada dua perkara. yang pertama ialah esok juga bermulanya episod pendietan sy, =P.. Yang kedua ialah ahli rumah esok mkn kat rumah je.. teringat sambut birthday masa tahun satu dulu, makan kat pizza.. tahun lepas sambut dgn kek coklat.. tahun ni pula sambut dengan maarad.. amacam?? best tak birthday2 saya, hehe..


Hari ini, sgt suka membuat pengumuman birthday esok. sekali de seorang teman mengingatkan, "jgn suke2, taktahu lagi jumpe ke tak esok tu, jumpe ke tak usia 21 tu, mlm ni ke bertemu ajal, siapa yang tau", terus membuat diriku terdiam seketika.. Dan petang tadi pening sangat, makan ubat, risau sambil berdoa semoga dipanjangkn usia, dapat khirij bersama sahabat2 seperjuangan, ambil master, jadi pensyarah, kawen, bukak nurseri.................... dan byk lg cita2 sy..


Alhamdulillah bertemu juga usiaku dengan angka itu.. Antara ucapan2 yang saya terima,
Dalilah : Sanah Helwa..

Azimah : dah tua.. dah tua... (sambil memberi hadiah itu) *sgt berharga dan sgt hargai, terime kasih

Tasya : Sanah helwa ya jamilah.. semoga dirahmati Allah selalu.. kita khirij sama2..

Husna : Hepi birthday ciksantun ke-21..

Kak cheq : Aid milad saidah ciksantun.. semoga mengekalkan kesantunan..

tok : HEPI BESDAY to YOU.

alexanderwathern: Moga bertambah ilmu, iman dan amal!
alexanderwathern: Hepi besday 2 ustazah!

abusyafiq: semoga Allah memberkati umur perjalanan shafiqah

pemuda umno: happy birthday syafiqah..haha..

nazirah : Selamat hari lahir. Moga dimurahkan rezeki, dan jadi kaya, leh
belanje sy lepas tu.

khadijah nizam : Hepi Besday.. Dah tua dah ni.. bile nak kawen??

junior 1 : Selamat hari lahir ciksantun.. Semoga Allah
merahmatimu..teruskan satu ummat ye.

Nik : Selamat hari lahir.. Moga makin tua ni, makin igt kubur la ye
ustazah.. Sama2 berdoa untuk keredhaannya di dunia dan akhirat.. ameen.. sama2
la bermuhasabah.. setiap kali masuk usia baru ni, apa yang paling penting ialah
bermuhasabah.. k, selamat..


terima kasih kepada anda semua.. byk lg yg tak copy paste masuk cni ni.. eceh, bajet fames la ni, haha.. terime kasih wani, qalbi, nabilah, shaheera, n semua la.. adek2 juniorku, teman2, sahabat2 serumah, sahabat2 seperjuangan, akak2.. beruntunglah diri ini mengenali anda semua.. yang terlupa, tidak mengapa, bukanlah ukhwah itu terletak pada ingatan seseorang itu pada birthday orang tu.. sekali kita bersahabat, selamanya kita bersahabat.. trime kasih..

apa pun, abah ngn mak saya tetap yang pertama.. semalam mak ngn abah call kat madinah.. harini g mekah, mungkin penat sgt.. Selamat menjadi tetamu Allah, dan selamat beribadah.. Semoga dirahmati dan diberkati.. Terima kasih kerana menjaga diri ini sehingga besar begini berusia 21 tahun.. siapalah diri ini tanpa kedua orang tuaku ini.. tahniah kerana telah mnjadi mak dan abah yang terbaik untukku.. (selain bersyukur pd Allah, emaklah org yg selayaknya diucapkn tahniah)

Usia sudah menjangkau sepertiga usia rasulullah, namun apakah yang telah saya lakukan untuk islam?? apakah yang telah saya lakukan untuk umat islam?? muhasabah di hari kelahiran, uhuk3..

7 comments:

Anonymous said...

akk mmg.. suke buat havoc..
btw.. sanah helwa ya jamilah..

Anonymous said...

same tarikh lahir ngn nik ke.. buat provok status ym je..

Anonymous said...

bru nk sedih sbb ingtkn akk x perasan kte wish kt status ym..tetiba scroll ke bwh ad gk nama kte..hehe..patutnyer kte yg blnja akk aiskrim td..tp besday girl plak yg blnja kte..terima kasih yer..nnt kte blnja akk plak mkn angin kt syari' jamiah..x pon kt kedai nazek..huhu...

cik santun.. said...

anonymous 1,

syukran..
walakin ana ajmal isyi.. keh3..

cik santun.. said...

anonymous 2,

nik 31hb 3.. sy 1hb 4.. tak same.. =P

cik santun.. said...

wani merangkp anonymous 3,

hehe.. perasan laa.. cume tak sumbat ucapan awk kt situ je, hihi.. keh2, nk sedih pulak.. jgn sedih2 deh.. kng akk tayang ucapan awk besau2 kt atas sekali.. hik3,=P.

takpe, rezeki dari ilahi.. ade duit lebih skit (cam ayat petani baru dapat gaji, pulang ke rumah berdialog ngn isterinya).. hahaha..(mule berkhayal dengan merepeknya)..
bukan senang akk nk belanje orang.. hik2.. bertuah la tu.. =P

Anonymous said...

akk, bile nk kawen.. abg sy ade..